2014

 

Vox Neerlandica

 

Zaterdag 15 maart 2014 20:30 uur NH Kerk in Voorst

Vrijdag 30-05-2014 20.00 Concert in Jesuitenkirche Trier

Zaterdag 31-05-2014 12.00 Concert in Protestante Kerk Luxemburg-Stad

Zondag 01-06-2014 15:00 Concert van Highlights in Abtei Himmerod

 

Programma

Josquin Desprez - Tu solus

Sweelinck - Magnificat

Josquin Desprez - Ave Maria

Fluit solo

Lassus - Osculetur me

Fluit improvisatie

Van Rossem - Madrigaal "Je zoenen"

Fluitimprovisatie

Andriessen - Sonnet 43

Van Wolferen - Sonnet 29

Fluit improvisatie

Kleppe - Evening star

Fluit solo

Röntgen - Gleich wie die gruenen Blaetter

Strategier - Cantate Domino

Mmv

Onder leiding van Greet Aanen

De Veluwse Cantorij gaat dit voorjaar op reis. Op reis naar Duitsland en Luxemburg, om concerten te geven in Trier, Luxemburg Stad en Abtei Himmerod. En wie op reis gaat, en ergens op bezoek gaat, neemt uiteraard een presentje mee voor de gastgevers. En het mooiste cadeau dat de Veluwse Cantorij kan geven is muziek van Nederlandse componisten. Componisten van lang geleden, zoals Josquin dez Prez, van minder lang terug, zoals Diepenbrock, en componisten van zeer recent: Andries van Rossem, Joost Kleppe. Maar omdat de Nederlanders zich graag laten kennen als cosmopolieten, zijn de teksten niet allemaal in het Nederlands, maar ook in het Latijn, Frans, Duits en Engels. En omdat de Nederlanders gastvrij zijn, zijn het niet alleen “puur” Nederlandse componisten, maar ook immigranten als Julius Röntgen en “Belgen” als Orlando Lassus. Als eerbetoon staat er tenslotte ook een “echte” buitenlander op het programma, Rheinberger. En omdat de Nederlanders ruimdenkend zijn, zijn het zowel religieuze werken, zoals het Ave Maria en delen uit het Hooglied, en wereldlijke werken op teksten van Judith Herzberg, Verlaine en Blake. Veel van deze teksten gaan over de liefde, want de Nederlanders lonken graag een beetje naar de warmbloedige passie van zuidelijke landen.

Wat deze stukken in al hun diversiteit verder gemeen hebben is de rijkdom van de teksten en de muziek zelf. En is niet juist door de beschreven verscheidenheid dit programma de representant van de “Vox Neerlandica” bij uitstek?

 

Concertflyer Jesuitenkirche

 

Concert Protestantische Kirche

Concertflyer Abtei Himmerod

 

----------------

zaterdag 22 november 2014 20.00 uur, Mariakerk Apeldoorn

“De Britten en de Amerikanen”

Medewerking wordt verleend door : Wouter van Belle - orgel

De algehele muzikale leiding is in de vertrouwde handen van Greet Aanen.

 

Entree: 10 euro; kinderen tot 12 jaar gratis.

 

Was het vorige programma van de Veluwse Cantorij geheel afkomstig van Nederlandse bodem, dit najaar kijken we naar overzeese gebieden. Allereerst voeren we de Hymn to St Cecilia uit van de Brit aller Britten: Benjamin Britten. Verder ook werken van andere Britten waaronder Grayston Ives. Charles Ives (geen familie) echter komt uit Amerika, evenals Eric Whitacre. De laatste werd voor zijn stuk “Sainte Chapelle” geïnspireerd door de architectuur van Sagrada Familia in Barcelona en het glas-in-lood van de Sainte Chapelle in Parijs. De première van dit stuk vond plaats in Londen, en daarmee zijn we via het vasteland weer terug op Brits grondgebied. Welke rol de liefde speelt bij deze rondreis, kunt u ontdekken bij ons concert in de Mariakerk!

 

Copyright © 2014 - 2018. Alle rechten voorbehouden.