Zondag 26 januari 2020 om 14.00 uur Het Vierhuis op het terrein van Stichting ‘s Heeren Loo in Apeldoorn

​De Veluwse Cantorij zingt tijdens de opening van Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch o.a. delen uit het indrukwekkende Requiem van Herbert Howells.

Het Herinneringscentrum werd op zondag 26 januari geopend door mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij werd bijgestaan door de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en kinderburgemeester Sibel Ozcan. De officiële openingshandeling werd omlijst door toespraken, muziek van de Veluwse Cantorij en bijdragen van verschillende groepen die bij het project betrokken zijn geweest.

Over het Apeldoornse Bosch: (zie ook www.apeldoornschebosch.nl)
Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Na verschillende tijdelijke projecten is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vanaf 26 januari 2020 een permanente plek om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te blijven bespreken.

Het Herinneringscentrum is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland en het Erfgoedplatform Apeldoorn.