Zondag 26 januari 2020 om 14.00 uur Het Vierhuis op het terrein van Stichting ‘s Heeren Loo in Apeldoorn
De Veluwse Cantorij zingt tijdens de opening van Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch oa het indrukwekkende Requiem van Howells.
Plaats: Het Vierhuis op het terrein van de stichting s’ Heeren Loo in Apeldoorn, Laan van Groot Schuylenburg 91, 7325 BB, Apeldoorn
Datum en tijd: Zondag 26 januari 2020 om 14.30 uur
Het Herinneringscentrum wordt op zondag 26 januari geopend door mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij wordt bijgestaan door de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en kinderburgemeester Sibel Ozcan. De officiële openingshandeling wordt omlijst door toespraken, muziek van de Veluwse Cantorij en bijdragen van verschillende groepen die bij het project betrokken zijn geweest.
Na afloop kunt u een bezoek brengen aan het Herinneringscentrum (op loopafstand van het Vierhuis).
Bij het Vierhuis is slechts beperkt parkeergelegenheid. Er is echter ruim voldoende parkeergelegenheid op het terrein van het nabijgelegen Omnisport Apeldoorn.
Over het Apeldoornse Bosch:
Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is.
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Na verschillende tijdelijke projecten is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vanaf 26 januari 2020 een permanente plek om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te blijven bespreken.
Het Herinneringscentrum is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland en het Erfgoedplatform Apeldoorn.