Herfsconcert 2022

Het thema van ons  herfstconcert is ‘ontheemding’. We brengen liederen bij elkaar die vanuit verschillende invalshoeken dit onderwerp voor het voetlicht brengen. We zingen muziek van onder andere Arvo Pärt.

Feestelijk Concert 26 maart 2022

Een korte impressie van het concert vindt u hieronder.

De Veluwse Cantorij viert feest met energieke muziek, een sprankelend Barokensemble, solisten en -naar verwachting- een enthousiast publiek!

Meer dan 50 jaar bestaat het kamerkoor De Veluwse Cantorij. Helaas werd het jubileumjaar gefrustreerd door de coronapandemie. Maar nu het weer kán, pakt het koor ook meteen uit met een feestelijk concert!

Mede dankzij een financiële bijdrage via de Apeldoornse Projectenregeling Cultuur viert het koor, samen met het Barokensemble Eik en Linde en een viertal solisten, met dit bijzondere concert allereerst de inspirerende en verbindende functie van muziek. Daarnaast markeert de muziekuitvoering op feestelijke wijze het feit dat De Veluwse Cantorij al meer dan 50 jaar met verve bijdraagt aan de koormuziek in Apeldoorn!

Het ‘Gloria in D’ van Antonio Vivaldi is het centrale werk van dit concert. ‘Gloria’ is van ouds een religieuze lofzang, en is nu ook te beschouwen als uitroep van vrolijkheid! Naast dit bekende ‘Gloria’ klinken het expressieve ‘Laudate Jehovam omnes gentes’ van Georg Philipp Telemann, het prachtige ‘Magnificat’ van Francesco Durante, afgewisseld met twee korte bezinnende werken van Johann Michael Bach.

Met Eik en Linde uit Amsterdam haalt de Veluwse Cantorij een gerenommeerd orkest naar Apeldoorn. Deze professionele Barokmusici voeren de muziek bij voorkeur uit op authentieke instrumenten of kopieën daarvan.

 

Herfstconcert 2021

Het thema van het concert is ‘Stemning’ en er zullen veel werken centraal staan waar het gaat over de natuur. Stemning… we hopen dat u meegenomen zult worden door de verschillende stemmingen.
We hebben de zomer gehad, de natuur ademt weer uit en toont zich in vele vormen en kleuren. Talrijke componisten lieten zich hierdoor inspireren en graag presenteren wij u hieruit een selectie van verschillende werken.

Light of my soul is een compositie van Robert Pearsall.  Dit indrukwekkende zesstemmige madrigaal is een ode aan de polyfone traditie van de renaissance.

In Autumn van Frank Bridge gaat het over de verschillende facetten van de herfst.

Earth Song van de Amerikaanse componist Frank Ticheli is een lied dat gaat over lijden, verscheurd zijn en hoop.

Choral Hymns from the Rig Veda  van Gustav Holst. Het werk bestaat uit vier delen, waarvan u er twee hoort. De teksten zijn afkomstig uit de Rig Veda, canonieke verhalen uit de wereld van goden en mensen van het hindoeïsme. Het zijn lofliederen aan de goden, aanroepingsgezangen en toespelingen op hun mythische daden.

I serhaillets have (in de tuin van de harem) is een compositie van Wilhelm Stenhammar. De tekst is van de Deense dichter en schrijver Jens Peter Jacobsen.

Stemning van de Zweedse componist Wilhelm Peterson-Berger brengt ons bij het thema van ons concert: eveneens een gedicht van Jacobsen prachtig op muziek gezet.

In Nächtens en Sehnsucht horen we hoe Johannes Brahms bij zijn bewerkingen van volksliederen het noten- en klankbeeld weet open te werken en lichter te maken.

Billy Joël schreef in 1983 And so it goes. Vanavond kunt u het horen in een arrangement van Kirby Shaw, versie voor mannenkoor.

Dirait-on is het laatste lied uit de serie Chansons des Roses van Morten Lauridsen, het enige lied gecomponeerd met piano.

Het slotstuk van de avond is Les Djinns van Gabriel Fauré. Een energiek koorwerk, gebaseerd op het gedicht van Victor Hugo over Arabische vuurgeesten, met een belangrijke rol voor de piano.

Open Monumenten Dag 2021

Op zaterdag 11 september doen we weer mee aan de open monumentendag. Dit keer zingen we in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Hoofdstraat 18. We geven een concertje om 11:30 uur en om 14:00. De duur is ongeveer 35 minuten.

We zingen een gevarieerd repertoire met muziek van onder meer Tallis, Lauridsen en Elgar

 

Open Monumentendag 2020

Op zaterdag 12 september, Open Monumentendag, gaven we twee keer een concertje in het CODA Museum.

Op het programma: E. Elgar As Torrents in Summer, E. Elgar My Love Dwelt in a Northern Land, P. Uusberg Ohtul, M. Lauridsen Contre Qui, Rose. We waren blij met de belangstelling (2x de toegestane 30 personen) en de waardering die we kregen.

Opening Herinneringscentrum “Het Apeldoornsche Bosch” 2020

Zondag 26 januari 2020 om 14.00 uur Het Vierhuis op het terrein van Stichting ‘s Heeren Loo in Apeldoorn

​De Veluwse Cantorij zingt tijdens de opening van Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch o.a. delen uit het indrukwekkende Requiem van Herbert Howells.

Het Herinneringscentrum werd op zondag 26 januari geopend door mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij werd bijgestaan door de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en kinderburgemeester Sibel Ozcan. De officiële openingshandeling werd omlijst door toespraken, muziek van de Veluwse Cantorij en bijdragen van verschillende groepen die bij het project betrokken zijn geweest.

Over het Apeldoornse Bosch: (zie ook www.apeldoornschebosch.nl)
Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Na verschillende tijdelijke projecten is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vanaf 26 januari 2020 een permanente plek om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te blijven bespreken.

Het Herinneringscentrum is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland en het Erfgoedplatform Apeldoorn.

Najaarsconcert 2019 “Tijdgeest”

Zaterdag 16 november 2019 om 20:00 uur Dorpskerk in Voorst.

Onder de titel ‘Tijdgeest’ zingen wij koormuziek uit de afgelopen vijf eeuwen. We vertolken enkele composities van reeds lang overleden componisten als Schütz, Schein en Brahms, maar ook van hedendaagse musici als Gjeilo en MacMillan. Elk werk met eigen tekst, een eigen toonzetting en ingegeven door een eigen tijdgeest.

Medewerking wordt verleend door Gert Oldenbeuving op het (kist)orgel en door Wisse de Rijk, cello.

Entree €15,- Kinderen tot 12 jaar gratis

TOELICHTING van Erik Korterink:

Sinds maart ben ik als dirigent verbonden aan de Veluwse Cantorij. Voor het koor en mij een nieuw avontuur. Om elkaar beter te leren kennen hebben we er voor gekozen om muziek uit heel verschillende stijlen te programmeren. Wat past goed bij het koor? Waar liggen nieuwe uitdagingen? Er is bij de keuze ook rekening gehouden met muzikale wensen en voorliefdes van koorleden zelf.

Alle muziek die we vanavond ten gehore brengen is geestelijk. De veelzijdigheid van dit programma is voor het koor een uitdaging; vocaal wisselen tussen verschillende stijl-perioden vergt veel energie. Barokmuziek uitvoeren, rekening houdend met stijl-kenmerken vraagt heel andere vocale kwaliteiten dan het uitvoeren van muziek uit de romantiek. De combinatie van deze verschillende muziek resulteert naar mijn idee in een kleurrijk programma.

 

PROGRAMMA

– Duitse barok

Heinrich Schütz – Herr, nun lässest Du deinen Diener
(1585-1672)
Johann Hermann Schein – Da Jakob vollendet hatte
(1586-1630)
Georg Phillipp Telemann – Halt was Du hast
(1681-1767)
Intermezzo Cello

– Duitse romantiek

Josef Rheinberger – Ave Regina
(1839-1901)
Felix Mendelssohn-Bartholdy – Psalm 42, Wie der Hirsch schreit, dl1
(1809-1847)
Johannes Brahms – Geistliches Lied
(1833-1897)
Anton Bruckner – Christus factus est
(1824-1896)
Intermezzo Orgel

– Engelstalig hedendaags

John Tavener – Funeral Ikos
(1944-2013)
Ola Gjeilo – Northern Lights
(1978)
James MacMillan – O Radiant Dawn
(1959)

Open Monumentendag 2019

Zaterdag 14 september 14:00 uur en 15:00 uur, Menorah (voormalig Minervatheater, Paslaan)

Passend bij het thema ‘Plekken van plezier’ neemt de Veluwse Cantorij u mee naar plekken waar u wellicht niet direct aan zult denken: Ubi Caritas van Gjeilo, bijvoorbeeld.  Vriendschap en liefde zorgen voor geborgenheid en plezier. Geen plek die je kunt aanwijzen, maar wel voelen. Een plekje in je hart. O Radiant Dawn van MacMillan: een nieuwe dageraad stemt de meeste mensen blij en hoopvol. Ook een plek van plezier in het hart. Ave Regina van Rheinberger bezingt de hemelkoningin. Voor veel mensen is Maria een bron van inspiratie en vrede. Rheinberger geeft je ook een stukje plezier dat je in je hart kunt bewaren. Tenslotte zal het O Magnum Mysterium van Lauridsen klinken: Mysterie en wonderlijk sacrament, niet op de kaart te vinden, maar wel in het hart van mensen…

Afscheidsconcert Greet Aanen 2019

Op 17 februari 2019 dirigeerde Greet Aanen voor de laatste keer de Veluwse Cantorij. De Onze Lieve Vrouwe Kerk was het decor van een prachtig concert. Tweehonderd vijftig bezoekers hoorden hoe het thema van het concert “O Magnum Mysterium” werd verklankt in oude en nieuwe muziek. Na afloop van het concert werd Greet Aanen door de waarnemend burgemeester van Apeldoorn de zilveren stadspenning overhandigd, vanwege haar enorme verdienste voor het Apeldoornse muziekleven.

De titel van dit concert verwijst naar het mysterie, de onverklaarbare kracht van muziek. De muziek die Greet heeft gekozen, is gecomponeerd in verschillende tijden, door verschillende componisten, en met verschillende beweegredenen. Maar alle stukken bezingen op hun manier het mysterie van de muziek, van de liefde, en daarmee van het leven. Uitgevoerd is o.a. muziek van Guerrero, Lauridsen, Monteverdi. “In The Beginning” van Copland vormde het centrale werk van het programma. Mies Arends-Jansen vertolkte hierin op indrukwekkende wijze de solosopraanpartij. Ook werkten Fons Kronenberg (orgel / vleugel) en Leen Willemsteijn (Violone) mee bij dit concert.

 

 

Graag spreken we ook op deze plaats onze grote dank uit aan Greet:

Dank voor alle inspirerende muziek in de bijzondere programma’s die je in al die jaren met veel aandacht en energie samen hebt gesteld.

Dank voor het delen van je grote muzikaliteit, voor alle uren studie, voor je humor, scherpte, je engelengeduld, je gepassioneerdheid en nooit aflatende inzet!

Dank, dat je bijna 40 jaar met de Veluwse Cantorij hebt willen optrekken als dirigent, maar vooral ook als warmhartig en betrokken persoon.

 

 

 

Veluwse Cantorij in Prateur 2018

In april 2018 heeft de Veluwse Cantorij meegedaan aan een project van de Arnhemse theatergroep “De Plaats”. De Plaats legt zich toe op het maken van muziektheatervoorstellingen op locatie met professionele uitvoerenden waarbij op bijzondere manieren wordt samengewerkt met amateurgezelschappen. (Prateur: professionals en amateurs). De Prateur in Apeldoorn was een soort expeditie voor het publiek: de bezoekers ‘reisden’ langs een zestal karakteristieke locaties in Apeldoorn: van de oude Zwitsalfabriek naar het Codamuseum, te voet of per historische bus naar korte muziektheatervoorstellingen met zang en/of dans en toneel.

Het ‘verhaal’ van de gehele route hield de zoektocht in naar het mysterie van de kunst, het verkennen van de weg tussen droom en daad en een pleidooi voor het onbekende. De Veluwse Cantorij zong bij de voorstelling in het CODA Museum (het huis van de kunst, waar het mysterie nog mag bestaan). Het ‘O magnum mysterium’ van Lauridsen vormde het muzikale ’decor’ voor de kunstenaar/acteur.

Aan Van Zwitsal naar Coda deden meer dan 400 inwoners van Apeldoorn mee als speler, zanger, musicus, publieksbegeleider of in een andere rol. Naast individuele deelnemers waren ook 14 Apeldoornse gezelschappen aanwezig:

Apeldoorns Symfonie Orkest, Big Band Apeldoorn, Circle of Life, Dansensemble Tim Koldenhof, De Veluwse Cantorij, Het Lab van Theaterwerkplaats de Smederij, Muziektheaterensemble Tim Koldenhof, Muziekvereniging Eendracht Apeldoorn, Muziekvereniging Prins Bernhard Apeldoorn, Muziekvereniging VIOS, Novum Canticum, OZON, Popkoor Break Out, Theaterhuis Apeldoorn en Stichting Veteraan Autobussen.